شرایط امکان ارجاع دعوای کیفری به دادگاه بدون کیفرخواست(کیفرخواست شفاهی)

در برخی موارد و جرایم قانون گذار این موضوع را پذیرفته است که جرایم بدون کیفرخواست به دادگاه کیفری ارجاع شوند در این نوشته قصد داریم تا به این موضوع بپردازیم.

ابتدائا باید بدانیم کدام جرایم با این شیوه قابل ارجاع اند:

قانون گذار در ذیل ماده 86 از قانون آئین دادرسی کیفری عنوان نموده است که کلیه جرایم به استثنا ء جرایم مستوجب سلب حیات،حبس ابد،قطع عضو،جنایات عمدی با میزان نصف دیه کامل و بیشتر ،جرایم تعزیری درجه 1تا3 و جرایم مطبوعاتی و سیاسی را می توان بدون کیفرخواست به دادگاه کیفری ارجاع داد.

قاعدتا شرایطی نیز باید رعایت شوند:

اولا:در مواردی که شاکی و متهم حضور دارندیا شاکی وجود ندارد و یاشاکی گذشت کرده باشد

دوما:تحقیقات تکمیل شده باشد

دادستان راسا یا به درخواست بازپرس با اعزام متهم به دادگاه ودرصورت حضور شاکی به همراه وی دعوای کیفری را بلافاصله بدون صدور کیفرخواست به صورت شفاهی مطرح می نماید.

حال باید بدانیم که نحوه رسیدگی در دادگاه بدون کیفرخواست چگونه است؟

دادگاه در این موارد بدون تاخیر جلسه را تشکیل می دهد.حق داشتن وکیل و حق دفاع به متهم تفهیم میشود و او می تواند برای تعیین وکیل و تدارک دفاع 3 روز مهلت بخواهد.

اگر متهم از این حق استفاده نکند دادگاه در همان جلسه رسیدگی و رای صادر میکند.

لازم بذکر است که با لحاظ بند الف ماده 359 آئین دادرسی کیفری استماع عقیده دادستان یا نماینده وی ضروری شناخته شده است.

در این موارد اگر دادگاه تحقیقاتی را لازم بداند یا راسا تحقیقات را انجام میدهد یا دستور تکمیل انرا به دادستان یا ضابطان دادگستری می دهد و اگر قرار باشد تامینی اخذ شود با نظر قاضی دادگاه خواهد بود

مطالبه ضررو زیان توسط شاکی:

شاکی باید حداکثر ظرف 5روز دادخواست ضرر و زیان تقدیم کرده باشد

دادگاه می تواند فارغ از امر کیفری به دعوای ضررو زیان هم رسیدگی نماید

نکته قابل توجه این است که در دعاوی که با کیفرخواست به دادگاه ارجاع میشوند مهلت ارائه دادخواست ضررو زیان تا قبل از اعلام ختم دادرسی می باشد